Despre introvertiti si dialogul interior.

C
Ceva mai târziu o să-ți spun despre credințele limitative și cum acestea îți afectează viața.
Începând de la credința că ai făcut totul într-un conflict și că restul ține de celălalt, până la credințele mai profunde dobândite în urmă situațiilor neplăcute din viața ta și cu care îți limitezi accesul la ceea ce este benefic. Și nu, nu e „the Secret”, este psihologie aplicată.
Până atunci, hai să-ți spun o poveste.

Despre introvertiți, alegerile mele și cum am descoperit un prieten în dialogul interior.

Nu mi-am ales cei mai buni părinți.
Desi s-au străduit să facă cum au știut mai bine, amândoi au avut acel tip de comportament “Vino încoace-Fugi d’aici” atât de frecvent folosit de părinții care își educă copiii cu pedepse sau șantaj emoțional.
Când pentru părinți este important să faci cum spun ei, fără să conteze stabilitatea ta emoțională sau faptul că ți se pare nedrept, sau că nu înțelegi, acest tip de comportament sădește sămânța unui atașament nesecurizant. Au trecut mulți ani până am reușit să rescriu convingerea că ceilalţi nu îmi pot oferi dragostea, protecţia şi înţelegerea de care am nevoie.

Comportamentul părinților mei, a fost unul dintre motivele pentru care am decis (să sădesc o credință) că depinde foarte mult de mine ce mi se întâmplă și că doar în condiții speciale pot cere ajutorul celorlalți. Este probabil momentul în care am ales să fiu introvertit.

Am învățat să mă descurc singur și să mă bucur de minunile universului meu interior, de imaginație și creativitate, de cărți, de timp singur…
Si cum nimeni nu este doar introvertit, ci un mix, câteodată senzația de singurătate m-a motivat să ies din casă. Am învățat de minune să mă integrez în aproape orice context și așa încerc să atrag în jurul meu oameni care se joacă, care gândesc, care mă provoacă. Calibrez cu umor oamenii. Dacă râdem la aceleași glume, au potențialul pentru asta.
Așa am învățat că toți introvertiții au avut berechet, timp de dezvoltare personală, pentru că mereu sunt în căutarea unor răspunsuri.

Faptul că am un univers interior atât de bogat a avut și dezavantaje. Asta pentru că ponderea de mesaje primite de la părinți, de la școală sau din alte relații sociale, într-o cultură bazată pe vânătoarea de greșeli, m-au stimulat să constuiesc o serie de credințe limitative.

Am preluat din stigmatizarea greșelilor în dialogul interior. Era o voce acolo în mine care îmi spunea că lucrurile nu or să meargă, că nu am făcut bine, că nu sunt suficient de bun. Și cum este documentat științific că modul în care facem auto-reflecția și abilitatea de a limita auto-ruminarea prezic depresia sau dimpotivă, starea de împăcare și de mulțumire, asta a fost pentru mine motivația să căut răspunsuri.

Au trecut ani buni până când, prin intermediul unei prietene am descoperit un curs la care am învățat ce anume motivează acțiunile oamenilor. Am aflat cat de importanta este calitatea dialogului interior. Am aflat cum pot să mă raportez la mine dar si la ceilați, fiind conștient de implicațiile emoționale și de nevoi. Doar după ce am avut primul moment de tipul „AHA” la primul atelier, am înțeles cu adevărat ce înseamnă asta și cum mă poate ajuta să fiu mai împăcat cu mine și să atrag relațiile hrănitoare în viața mea.

A fost un moment în care, printr-un exercițiu practic și amuzant am realizat că pot să văd lucrurile altfel și, mai important, am înțeles ce anume îmi cauzase nefericirea. Și n-am fost singurul care a avut acest moment de, să-i spunem… revelație.

Din acel moment am fost la multe ateliere de dezvoltare personală cu abordari din cele mai diverse și câțiva ani mai târziu am întâlnit-o pe Cristina Dinu-Popa, terapeut specialist în psihologie, care ajunsese la concluzii similare cu mine, din alte abordări și din perspectiva terapeutică. Împreună am realizat că toate cunoștințele noastre se completau perfect. Ne-am dat seama cât de benefice ar fi toate astea pentru oamenii obișnuiți, așa ca noi, care vor să își îmbunătațească viața. Așa am început să lucram la o metodă bazată pe pe cercetări științifice, studii și teste și pe experiența noastră. Această metodă a fost îmbunătățită de-a lungul timpului de echipa noastră de formatori și psihoterapeuți și este acum testată și validată de sutele de participanți
Acum poți învăța și aplica aceasta metodă în toate atelierele noastre.

Acum, pentru că mi-ar fi foarte dificil să-ți explic într-un scurt articol ce anume am realizat în acesti ani de studii si cursuri și pentru că îmi doresc foarte mult ca mai multă lume să afle despre beneficiile acestei metode. Și pentru că vreau să ai și tu propriul tău moment „AHAAAA!” vreau să te invit la acest atelier. Aici vei cunoaste oameni ca tine, vei învăța mai multe despre cum să traiești autentic și să comunici conștient și vei căpăta cunoștințele pe care le-a acumulat echipa noastră de formatori, în peste 5 ani.

Hai la modulul introduciv al atelierului nostru să te convingi că poţi învăţa cum să-ți modifici dialogul interior astfel încât în loc să ajungi într-o stare mai degrabă depresivă, să ajungi la o stare de împăcare și de mulțumire.

Cu siguranță vor mai fi momente în care vocea aia din capul tău o să te împiedice să te bucuri de viață, doar că de acum încolo, vei ști exact ce ai de facut, ca să o faci ori să tacă, ori să te ajute.

Asta pentru că după atelierul introductiv, în care afli despre capcanele în comunicarea cu tine și cu ceilalți:

  • Știi cum să nu mai iei lucrurile personal și astfel să poți separa clar problemele tale de cele ale celuilalt.
  • Ai abilitatea de a vedea ce anume din ce-ți spui tu, te împiedică să te manifești la tot potențialul tău.
  • Știi cum să identifici și cum să depășești momentele în care conversațiile tale se îndreaptă mai degrabă către conflict în loc de spre cooperare.

O să-ți povestesc mai multe despre acest atelier, într-un email.
Și pentru ca am promis ca îți spun mai multe despre credintele limitative, o sa-ți trimit si un chestionar cu ajutorul carora să identifici, cu care dintre cele 18 categorii de credinte, ai de lucru.

Înscrie-te trimițând un mesaj la adresa mircea (at) vietiautentice.ro, cu prenumele, telefonul și adresa de email si o scurta scrisoare de motivatie iar eu o să-ţi trimit mai multe detalii despre atelier, despre ce contine şi cum poate să te ajute si desigur, chestionarul credințelor limitative.

Nu mai esti singur, te aștept!
Mircea Dima – Trainer,  Atelierele Konvergō

Orice fonduri obținute din donații și servicii sunt direcionate în proporție de 96% către proiecte pentru părinți și tineri în conformitate cu obiectivele și statul Asociației Vieți Autentice.

Vrei să afli cum li se pare prietenilor tăi? Share!